Verhoogde bedden

Ik heb rare grond op mijn erf. Het is maar net waar je de spade in de grond steekt: keileem, zand, klei, zavel, beetje veen… Omdat het kweekgras zo snel groeide, en ik toch wel wat problemen had met té natte grond, heb ik een aantal jaren geleden besloten in verhoogde bedden te gaan moestuinieren. Van oude vloerplanken en nieuwe steigerplanken (want die waren goedkoper dan gebruikte) hebben we rechthoekige bakken gemaakt van ca. 1,20 bij 3 meter, 15 cm hoog. Deze hebben we op de bodem afgedekt met een dikke laag karton, wat gedroogd, afgevallen blad en daarop een goede laag biologische grond.

De afgelopen 3 jaar heb ik daar prettig in gemoestuinierd, maar stuitte toch op een aantal nadelen waardoor ik de komende tijd wellicht voor een andere methode kies.

  1. grond droogt snel uit
    Doordat er zo´n ontzettend luchtig mengsel in zit, en er weinig contact is met de de bodem, droogt de grond heel snel uit. Dit heb ik al geprobeerd te verhelpen door meer klei en compost door te mengen, maar het is toch erger dan op de gewone grond
  2. slakken verbergen zich tussen plank en grond.
    Dit is een fijn plekje: de rand van de plank, aansluitend op de aarde. Slakken houden zich in deze relatief vochtige plek schuil en rennen bij schemer massaal op je jonge groenteplantjes af. Natuurlijke vijanden als padden en egels kunnen er moeilijk bij komen.
  3. Oprukkend gras
    Langs de bedden is het lastig maaien. Er blijft altijd een rand over die je nog na moet bewerken met een bosmaaier of met de schaar. Bovendien kruipt het kweekgras evengoed onder de planken door en heb je aan de binnenranden toch nog opschietend gras

Er zijn vast meer nadelen, maar dit zijn de drie punten voor mij waardoor ik besloten heb volgend jaar wel met opgehoogde bedden te werken, maar de rand niet af te werken met hout. Ik laat gewoon de grond een beetje schuin weglopen en graaf een klein greppeltje zoals op onderstaande foto om het inwoekeren van kweekgras te voorkomen. Eens kijken hoe dat gaat bevallen!

Overigens zijn er ook veel voordelen aan het telen in verhoogde bedden hoor, maar die zal ik een andere keer nog wel eens toelichten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *