Tuinidentiteit

De laatste tijd denk ik wel eens na waarom mijn tuin eigenlijk is zoals hij is. En wat ik belangrijk vind in een tuin. Ik denk dat iedereen een tuin heeft die bij hem past. Dat is voor de één een Franse tuin met veel rozen, voor de ander een Engelse cottagetuin, voor de volgende een kindvriendelijke tuin. Het zal ook van de fase afhangen waarin je zit.

Een tuin groeit met je mee.

Mijn eerste tuin
Die was bij m’n ouders. Zij woonden in een huur flat, wel beneden en hadden een voortuin, die door de gemeente werd onderhouden. Daar viel dus weinig te tuinieren. In m’n kamer tuinierde ik wel met kamerplanten, stekken. Het was meer een beetje roeien met de riemen die ik had.

Mijn tweede tuin
Dat was toen ik op kamers woonde in Rotterdam. Een oud pand aan de Oranjeboomstraat, met een behoorlijke ’tuin’ erachter. Eigenlijk was het meer een betegelde plaats met fietswrakken en wat struiken. Met een paar huisgenoten heb ik het daar eens flink uitgemest om te kijken of we er onze eigen groenten konden verbouwen, maar we waren bang dat de grond te vervuild was. We hadden er wel een compostvat, maar dat ding werd nooit omgezet, en zat zo vol met sinaasappelschillen dat de zure lucht je van verre al tegemoet kwam.

Mijn derde tuin
Op mijn 21e kocht ik begin jaren ’90 mijn eerste koophuisje. Een oude arbeiderswoning in Koog aan de Zaan, met een tuintje van 5,5 bij 8,5 meter, waar ook nog een schuur in stond van 2×3 meter. Nu kon ik los! De grindtegels en het vierkante bordertje gingen eruit, gele klinkers en een nieuwe border op kleur kwamen erin, evenals een kruidentuintje. Ook de voortuin werd aangepakt. Hier leerde ik, dat die borders met vaste planten uit de tijdschriften leuk zijn, op het moment dat ze in volle bloei staan. Maar dat je dan ’s winters tegen een totaal afgestorven tuin aankijkt, daar kwam ik later achter. Niet geschikt voor kleine tuinen dus.

Mijn vierde tuin
Dit was een redelijk grote tuin voor Randstedelijke begrippen. Ca. 100 m2, achter een nieuwbouwhuis in een Vinex-wijk. Het huis liep met de bouw vertraging op, dus de ontwerptekeningen (ik had inmiddels een cursus tuinontwerpen gevolgd), beplantingsplannen en bloeischema’s lagen al ruim een jaar klaar, toen ik in april 2001 eindelijk de tuin kon aanleggen. Ik had wat meer op de verschillende elementen gelet: een boompje en pergola voor hoogte (ruimtelijk effect), stukje gras, struiken (wintergroen en bladverliezend) voor winterstructuur en spreiding van bloei van vaste planten. Met name softe kleuren, paars, roze, wit. Aan 3 zijden schuttingen, voor lekker veel privacy (voor zover dat kan in een nieuwbouwwijk). Ik zag dat ik op de oorspronkelijke ontwerptekening zelfs een kippenhok had bedacht. Dat is er nooit gekomen.Van deze tuin heb ik niet lang genoten, omdat het begon te kriebelen. Zo’n Vinex-wijk, dat was niks voor mij, dus eind 2003 verhuisde ik naar Friesland.

Mijn huidige tuin
Tuin durf ik het nog nauwelijks te noemen, dit knollenveld hier. Maar inmiddels woon en werk ik dus in Noordoost Friesland. We wonen in een 150 jaar oude boerderij (die nog eens 150 jaar nodig heeft om op te knappen), en proberen het erf (ca. 2000 m2) om te toveren tot een diervriendelijke nutstuin.

Want inmiddels ben ik er achter dat dat mijn tuinidentiteit is: ik wil een tuin waaruit ik kan eten, en die een prettige plek is voor allerlei dieren om te verblijven. We hebben de afgelopen 7 jaar al heel wat gedaan: hagen en fruitbomen aangeplant, een moestuin en  een paddenpoel aangelegd. We hebben inmiddels wat kippen en  veel bloeiende planten met een goede bijen- en vlinderwaarde geplant (voor nectar/stuifmeelvoorziening) en ruimen niet te fanatiek op, om ook in de winter voor voedsel en schuilplaatsen voor de dieren in de tuin te zorgen.

Ben ik tevreden?
Is een tuinier dat ooit? Dat geloof ik niet, want je wilt altijd dingen anders. Zo gaat volgend jaar weer een deel van de moestuin op de schop. Deze wordt verplaatst, dichter bij het huis. Ik wil graag meer (verharde) paden, want in natte tijden is het toch wel soppen door modderig gras om achter op het erf te komen. Er moeten nieuwe compostbakken komen, en ik wil graag nog een bloemenpluktuin. En meer fruit. Dus komen er meer frambozen, en wil ik graag nog een eigen kweepeer en wat extra pruimenbomen.

Dus de wensenlijst is nog lang. En de tuin nog lang niet af, gelukkig maar. Wat zou ik anders moeten met al die tijd?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *