Tuinbonen met een verhaal

Mijn stukje moestuin hier in Delft is redelijk ongeschonden de ‘winter’ doorgekomen. Zelfs de artisjokken staan nog vrolijk in het blad, dus ik verwacht dit jaar een uitbundige oogst! Verder moet ik nog steeds een beetje schakelen naar het toch wel warmere westen; het moestuinseizoen begint hier toch zo’n week of drie vroeger, zeker met de temperaturen die we de afgelopen weken hebben gehad. Ik ben deze week dus maar begonnen met de eerste zaaisels van dit seizoen.

Tuinbonen

Vandaag heb ik de tuinbonen gezaaid. Voor de zekerheid toch maar onder glas. Niet vanwege de kou, maar de grond is nog behoorlijk nat en ik heb niet zo’n zin in wegrottende zaden. Deze tuinbonen zijn namelijk nogal belangrijk: op dinsdag 18 februari is mijn oma onverwachts overleden. We hebben haar afgelopen maandag begraven en op de uitvaartplechtigheid hield ik een korte toespraak. Waarin de moestuin ook gemeld werd, want als er twee mensen mij de liefde voor het moestuinieren hebben bijgebracht, zijn het wel mijn opa en oma en hun volkstuin geweest. Deze week zaai ik dus als eerbetoon aan mijn oma -en indirect ook aan mijn opa- de eerste groenten van dit jaar: tuinbonen. De verwachte oogst zal ergens in juni zijn en de eerste maaltijd met deze tuinbonen draag ik alvast op aan mijn oma. En die gaat me goed smaken, dat beloof ik.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *