Tuinbezoek: De Roos van Hijken

Vorige week was ik even niet in de tuin. Hoofd leeg maken, op de fiets naar Nijmegen. Omdat ik het tuinieren niet helemaal los kon laten, had ik onderweg een aantal tuinbezoekjes gepland, waaronder aan De Roos van Hijken.

De Roos van Hijken - terras

Ik had al veel gehoord over deze tuin, maar toch is het moeilijk een voorstelling te maken totdat je eenmaal in de tuin zelf staat.

De tuin is de afgelopen 25 jaar aangelegd door Luc en Petra ter Beek. Met passie, hart en ziel. Dat blijkt uit alles. Dit is een tuin van echt liefhebbers, en wat een feest dat ze dat met ons willen delen! Luc gaf mij een persoonlijke rondleiding door de tuin, die ca. 7000 m2 beslaat.

Wat viel op?
Het leuke van de tuin vond ik, dat je niet in één keer de gehele tuin kon overzien. Iedere hoek die je om ging bracht weer een nieuwe verrassing. Toch was er niet echt sprake van tuinkamers, maar van een geheel. De moestuin had een prominente plek in de tuin, en ook de oude eiken op het erf gaven veel karakter aan de tuin.

Indrukwekkend
De tuin kan het beste omschreven worden als een Engelse tuin met vaste plantenborders. Vooral de spiegelborders links achter in de tuin hadden op mij een enorm WOW-effect. Overal staan leuke zitjes en er zijn voldoende doorkijkjes om ook van de prachtige landschappelijke omgeving van Hijken te genieten.

Winkeltje
Petra en Luc zijn supercreatief! Ze kweken en verkopen planten (mét passend advies!) uit eigen tuin, Luc is keramist en maakt gebruiksvoorwerpen en tuindecoratie in verschillende stijlen. Petra is zilversmid en maakt mooie, unieke sieraden van zilver, eventueel gecombineerd met prachtige stenen. Hun werk is ook te koop in het winkeltje bij de boerderij.

De moeite waard
Het is gemakkelijk voor te stellen dat zo’n tuin enorm veel tijd en geld kost. De € 3,50 die ze dan ook vragen voor de tuin (waar je met gemak de hele middag in rond kunt dwalen) is dan ook een schijntje. Je krijgt hiervoor ook nog lekkere, versgezette espressokoffie!

Openingstijden
De Roos van Hijken is geopend in juni, juli en augustus. Maandag – donderdag van 13-17 uur. Voor groepen ook buiten deze tijden op afspraak
Elke eerste zaterdag van de maand (morgen dus!) is de tuin ook geopend van 11-17 uur.

Alleen koffiepauze
Als je alleen even een plaspauze wilt, of wilt genieten van een kopje koffie of thee, dan kan dat ook. Het atelier, de kwekerij en het terras zijn vrij toegankelijk (maar je zou gek zijn als je de tuin niet even gaat bekijken!)

Adres
De Roos van Hijken
Meerweg 9
9415TC Hijken
tel: 0593524150 of 0651067369


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *