Supermarkt aan huis

Toen ik, na ruim 30 jaar in de Randstad te hebben gewoond, verhuisde naar Twijzel, een gehucht in NO Friesland, kwam ik bijna wekelijks in Groningen. Daar kon ik terecht voor de lekkere hapjes, de bijzondere groenten en andere ingrediënten waar ik gewend was mee te koken. Gaandeweg begon dat te veranderen, en kwam ik er achter dat je gemakkelijk ingrediënten kon vervangen door wel voorhande zijnde alternatieven.

Inmiddels ben ik ook redelijk bewust van de ingrediënten die mijn tuin mij van nature biedt. Zo zag ik dit jaar in de BBC-serie ‘The Edible Garden’ al dat je ook gefrituurde paardebloemen kunt maken. Eerder maakte ik zelf al vlierbessenlimonade en salade met zevenblad.

Dit jaar heb ik de vlierbloesem ontdekt. In de houtwal aan de oostkant van ons erf staan heel veel aromatische vlieren. Prachtige bomen, met prachtige bloesems en in het najaar prachtige bessen. Een verspilling om helemaal niets mee te doen, dus dit jaar maakte ik een paar flesjes vlierbloesemsiroop en op dit moment, bij wijze van experiment: vlierbloesemchampagne. Het is zo eenvoudig te maken, dat als ik het erg lekker vind,ik volgend jaar nog meer ga maken.
Nu staan in ieder geval 10 grolsch beugelflesjes (want er komt heel veel druk op!) in de kelder te vergisten. Met een week of 2 is het te drinken, maar met een maand of 2 schijnt het echt lekker te worden.

Hoe maak je het?
Pluk  een vergiet vol vlierbloesems. Doe dit op een zonnige, droge dag. De bloesems moeten goed open staan en lekker geuren. Kook vervolgens 6 liter water, los in een deel van van het nog warme water 1 kilo suiker op. Laat al het water goed afkoelen en giet het bij de vlierbloesems, samen met 1,5 biologische citroen en 1,5 dl wijnazijn.
Vervolgens zet je het afgedekt met een theedoek weg op een donkere, koele plaats voor een dag of 2. Zeef dan de vloeistof door een fijne zeef of kaasdoek en schenk het in flessen. Zorg dat je goed schoongemaakte flessen in huis hebt die tegen een stootje kunnen. Grolschbeugels bijv. zijn geschikt. Een andere optie is plastic  frisdrankflessen.
De drank gaat namelijk vergisten in de fles, en er komt behoorlijk wat druk op. Ik heb op internet al heel wat verhalen gelezen van ontplofte flessen. Daar zit niemand op te wachten natuurlijk, een kelder of kast vol glassplinters.

De vlierbloesemtijd is nu al wel voorbij, maar noteer het dus vast in je agenda voor mei 2011: bloesems plukken!

Geen vlier in je tuin? De vlier staat volop in parken en plantsoenen. In september kun je ook stekken nemen en die in je eigen tuin zetten. Voor de liefhebbers: er bestaat ook een roodbladige vlier met roze bloesems!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *