Pieperfest: lust jij nog een aardappeltje?

Ik ben niet zo van de Hollandse Pot. Dat heb ik vast al eens eerder geschreven, maar voor wie het niet heeft meegekregen: ik ben niet zo van de Hollandse Pot. Dus.

Raja aardappelen

Het heeft dan ook even geduurd voordat ik aardappels in mijn moestuin zette. Wat moest ik met al die kilo’s? Ik at ze immers maar 1x per maand. Hooguit. Inmiddels ben ik om. Ik denk dat dit het 3e of 4e jaar is dat ik aardappels in mijn tuin heb. En ik aanbid ze!

Allereerst: ze zijn perfect om een nieuw stuk grond te schonen en los te maken. Dus alle stukken tuin die ik confisqueer als moestuin, krijgen eerst met de pieper te maken.

Ten tweede: aardappel is een van de minst bewerkelijke groente in de moestuin. Je stopt ze in de grond. En 100 dagen later (gemiddeld) haal je ze er uit. (Aard)appeltje-eitje.

Ten derde: de smaak! DE SMAAK! Heb jij ooit wel eens een nieuwe aardappel zo uit de grond geproefd? Dat is alsof er 100 engeltjes tegelijk op je tong piesen, ik zweer het je.
En dat heeft niks van doen met die sufgekookte, droge eigenheimer/bintjes of whatever aardappel uit m’n jeugd, die met het vet van de jus nog enigszins soepel door je keelgat wilde glijden.

En ik heb mijn wegen gevonden in aardappelland. De nieuwe aardappeltjes, die hebben niks nodig. Beetje gesmolten boter als je blieft. Of wat gehakte verse peterselie. Maar ze zijn perfect zoals ze zijn. Lekker romig.
Vorige week oogstte ik de laatste exemplaren, ik heb nu alles op het droge. Want wat er dit jaar misging is, dat het in juli wel HEEL HARD begon te regenen. En het waterdoorlatend vermogen van mijn aardappelveldje te wensen overliet. Dus waren de onderste exemplaren gaan rotten. En dat stinkt, dat wil je niet weten!
Daardoor bleef er minder over dan had gekund maar dan nog: van 3 rijen Frieslanders/Biogold (vroeg), 2 rijen Raja’s (middellaat, rode schil) en 1 rij Ditta (middellaat, gele schil) dus totaal ca. 30-36 pootaardappelen heb ik dus zo’n 70 kilo geoogst. Reken maar uit.

Wat ik de komende maanden eet? Aardappelsoep. Huisgemaakte frietjes. Aardappelgratin. Aardappelpuree. Aardappels uit de oven met rozemarijn. Gepofte aardappels van de barbecue. Jacket potatoes. Rösti. Iemand nog een andere suggestie?

2 reacties

 1. Hoi,

  Ten eerste wat leuk om dit te lezen… ik ga je blijven volgen hoor.

  Maar je vroeg om nog een idee met aardappels…. Wat dacht je van Hete Bliksem…. aardappels met appels…. schandalig lekker…

  Ik kan alleen nog maar zeggen eet smakelijjk.

  Ene… dat aardappels kweken… doe je dat met bepaalde pootaardappels… of gewoon de aardappels die in de winkels liggen?
  Want ik wilde een keertje wat proberen om het in een zak te laten groeien…. maar weet niet of dit wel een goed idee is.
  Hoor het wel.

  Groetjes
  Christien

 2. Hallo Christien, dank je wel!
  Hete bliksem, nog nooit gehad. Ken het wel, dus komende winter maar eens proberen!

  Aardappels kweken doen je met speciale pootaardappels. Die zijn niet behandeld en speciaal geteeld voor dit doel. Nadeel is vaak dat je ze per 50 of 100 moet kopen, beetje veel voor zakken-teelt. Dit gaat wel goed hoor, zelf ook gedaan alleen is de opbrengst per pootaardappel dan vaak wel wat kleiner dan in de volle grond.

  (en als ik dan even ongegeneerd reclame mag maken voor Tuinspul: wij verkopen straks in het voorjaar wel pootaardappelen per 10 stuks! ;-))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *