Op tuinbezoek: park rondom museum Belvedere, Heerenveen

Afgelopen vrijdag was ik op bezoek bij Museum Belvédère in Heerenveen. Een leuk kleinschalig museum met een mooie collectie, en een aanrader voor iedereen die in het Noorden is.

Wat ook de moeite waard is, is de plek waar het museum ligt. Even afhankelijk van de tijd waarin je het museum bezoekt, word je verwelkomt door een bloemenzee van klaproos, korenbloem en margrieten, zoals ik deze op mijn fietstocht begin juli aan trof.

Centraal in het museumpark is het grand canal, waar het museum overheen is gebouwd. Vanuit het glazen café heb je een mooi beeld op de baroktuinen, met aan het eind een blik op het landgoed Oranjewoud. Het deel rondom het museum is door Staatsbosbeheer in 2004 aangelegd, naar een ontwerp van landschapsarchitect Michael R. van Gessel.

In een heel andere stijl is de overtuin van het landgoed, een Engelse landschapstuin, aangelegd in de 19e eeuw met majestueuze bomen, vijverpartijen en hagen. Het is een mooie combinatie van natuurlijk en klassieke tuinarchitectuur, die zeker de moeite waard is om te ontdekken. Je kunt er zelf in dit gebied op uit door de uitgezette wandeling van Staatsbosbeheer te volgen. Er worden ook excursies verzorgd.

Meer info:
www.staatsbosbeheer.nl
www.museumbelvedere.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *