Lekker stinken!

Het moestuinseizoen lijkt voorbij, maar niets is minder waar! Het is al weer tijd om de eerste voorbereidingen te treffen voor het nieuwe seizoen.

Oktober is dé maand om knoflook te planten. Herfstknoflook geeft doorgaans grotere opbrengst. Knoflook is echt heel makkelijk om zelf te telen. Zo gemakkelijk zelfs, dat als je het eenmaal gedaan hebt, je je afvraagt waarom je het nooit eerder hebt gedaan!

Echter… plant niet zomaar een paar knoflookteentjes uit de supermarkt. De kans op teleurstelling is dan erg groot, omdat deze knoflook vaak behandeld is. Bovendien is deze knoflook vaak behoorlijk uitgedroogd, wat de kans op aanslaan aanzienlijk verkleind.
Verder komen deze rassen vaak uit Zuid-Europa, en zijn ze ongeschikt voor onze natte, koude winters.

Wil je zeker een goed resultaat, koop dan nu speciaal geteelde herfstknoflook. Deze breek je op in teentjes, en vervolgens plant je elk teentje uit, met het puntje naar boven. Niet té diep, je moet het puntje nog net zien.

Hou ongeveer 10 cm afstand tussen de teentjes, en bij meerdere rijen, 20 cm afstand tussen de rijen.

Nu is het een kwestie van geduld. En een beetje onkruidvrij houden. Met een beetje geluk levert elke geplante teen een nieuwe bol knoflook op.

Wanneer oogsten?
Knoflook oogst je ongeveer op dezelfde manier als uien. Zo rond begin juli, ‘strijkt het loof’. Een mooi woord voor omknakken zeg maar.  Dan haal je de knoflook uit de grond, en laat je hem goed drogen, zodat de bollen niet kunnen gaan schimmelen. Een goede methode is de knoflook aan bosjes in een koele, droge ruimte ophangen. Dus niet aan zo’n hele streng in de keuken, dat is veel te warm.

Afhankelijk van hoeveel je geplant hebt, kun je volgend jaar dus lekker stinken, maar dan wel van je zelfgeteelde knoflook. Dat maakt een mens zielsgelukkig, toch?

Gelijk bestellen? Dat kan hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *