Mjah, sorry: deze lavendel heb ik een beetje verwaarloosd… je ziet ze zo vaak zo staan: bovenaan nog wat grijsgroene topjes, en onderaan helemaal kaal. Onze Nederlandse lavendelkoning Roger Bastin zal het denk ik volmondig beamen: verkeerd gesnoeid. Of eigenlijk: te voorzichtig gesnoeid.
In mijn geval: gewoon 3 jaar niet naar om gekeken. Dat gebeurt ook wel eens.
Als lavendel namelijk eenmaal verhout en kaal is onderaan, dan krijg je nooit meer zo’n bossig groen struikje. Ver terug snoeien heeft geen zin meer; als je in het ‘dode hout’ snoeit, loopt de plant niet meer uit.
Dus wat kun je doen om de plant mooi te houden: 2x per jaar snoeien. De eerste keer in april en dan eind augustus, na de bloei nog een keer. Als je dit elk jaar doet, dan krijg je als resultaat een mooie bossige struik.
En anders: Je struik(en) verjongen, door te stekken.
Stap 1:voorbereiden zaaibakje
Bereid een zaaibakje voor. Ik gebruik van die piepschuim kratjes van het tuincentrum, deze vul ik met arme grond: veel zand en grit toevoegen aan wat potgrond.
Stap 2: stekken nemen
Neem stekken van je lavendelplant.
Zorg dat ze niet te lang zijn, en niet te slap. Knijp het puntje er uit. Een stekje van zo’n 4-5 cm is goed.
Stap 3: stekken plaatsen
Haal de onderste blaadjes van de stek af, steek de stekken in de tray totdat de blaadjes de grond raken.
Stap 4: verzorging
Regelmatig water geven. De grond mag niet uitdrogen, maar lavendel kan niet tegen natte voeten, dus overdrijf niet! Oh en zorg ervoor dat de jonge plantjes niet de hele dag in de volle zon staan. Vinden ze niet zo leuk.
Stap 5: geduld hebben
Geduld hebben en wachten tot de stekken gaan wortelen. Dit is na een paar weken al, maar je kunt de stekken het beste een paar maanden laten staan voordat je ze in potjes zet.
De ideal stekperiode
Augustus een goede tijd is om lavendel te stekken. Dit kun je dan doen met het snoei-afval. Ik stek ze met het snoei-afval van april. En dan in augustus nog een serie (risico-spreiding ;-))
Tips
- geniet tijdens het stekken van de geur!
- ga op een fijn, zonnig plekje zitten en neem er wat lekkers bij te drinken (ik vond de combi met rosé ideaal)
- deze methode werkt ook voor Rozemarijn, Gamander en Citroenkruid (Artemisia abrotanum)
Dat zou prima moeten werken zo. Augustus/september is een prima tijd alleen kan het ‘hout’ dan wat hard zijn. In het voorjaar voor er bloemknoppen worden gevormd stekken werkt daarom nog iets beter. Je hebt dan maar kort de tijd omdat ze al snel naar bloei neigen. Het zachte voorjaarshout heeft iets meer aandacht nodig maar zal ook nog sneller wortelen. Snoeien moest je dan toch al.
Het is al een paar x eerder gelukt dus … dank voor je reactie 🙂
he, dank Mo!
en nog een vraagje… moet je die zielige stuikjes dan weggooien of is er nog iets aan te doen? heb hier een paar van zulke types staan :-))
gegroet,
Judy
Weggooien… of veel dieper planten, kun je ook proberen. Dat de groene topjes op grondniveau staan zeg maar.
Dieper planten lijkt even te helpen maar geeft weinig soelaas. Ze zullen op de kale stam geen nieuwe wortels vormen en de oude wortels zitten te diep en stikken uiteindelijk.
Het is niet waar als je tot in het dode hout snoeit dat hij dan niet meer uitloopt, onze lavendelplanten waren ook helemaal verhout van onder en gaven alleen op het bovenste gedeelte nog blad en bloem.
Ik heb begin april de lavendel geknipt tot net boven het onderste laatste blad waar dat nog mogelijk was, maar de meeste stekken heb ik tot bijna aan de grond weggeknipt, sommige zelfs onder de grond.
Vrij snel daarna begon de lavendel toch gewoon blad te vormen en in de zomer heb ik mooie bloeiende planten gehad in mooie volle struiken.
Dus je kan wel met dit soort slechte struiken die helemaal verhout zijn groot succes verwachten als je ze helemaal wegsnoeit.
Beste Gerard, Ik zou je verhaal iets willen nuanceren.
Ik snoei Lavandula angustifolia in onze tuin in het voorjaar ook heel diep tot bijna aan de grond. Maar gaat niet zomaar vanzelf altijd goed.
Lavandula angustifolia maakt, als het een nog vitale plant is soms nieuwe scheuten op het hout. Eigenlijk zitten die scheuten daar al als slapende ogen. De vorming van deze ogen werd waarschijnlijk gestimuleerd door eerdere snoeibeurten of toppen. Ook het toppen van de stekken draagt hier aan bij. Wij toppen onze stekken daarom regelmatig. Planten worden hier van jong af aan diep gesnoeid. Daardoor zitten er hele kleine, nauwelijks zichtbare scheutjes onderin de plant. Deze worden door een drastische snoeibeurt flink gestimuleerd. Als een plant echter niet of weinig eerder is getopt of gesnoeid ontbreken deze scheuten en ogen en kan de plant niet meer uitlopen. Als er jarenlang niet is gesnoeid sterven de ogen en scheutjes af doordat ze te vochtig blijven.
Lavandula x intermedia vormt geen slapende ogen en vrijwel geen diepe scheuten en is daarom veel moeilijker mooi vol te houden van onder. Drastische snoei in het oude hout overleven ze zeker niet.
Nu blijven er nog zo’n 40 andere lavendelsoorten over maar die zal ik jullie besparen.