Kool is cool!

Ik heb altijd al de neiging gehad op te komen voor de minder bedeelden in de samenleving. Zo ben ik nou eenmaal geboren. Als kind al lid van de dierenbescherming, als puber werd ik vegetariër en liep ik mee in anti-discriminatie demonstraties. Een gevoel voor rechtvaardigheid maakte zich van mij meester, toen ik gisteren  dit artikel van @liesbethspreeuw las over haar moestuin deze week. Lelijke dingen over kolen zeggen? Maar hooooooo! Dat gaat zo maar niet! Dus hierbij: een pleidooi voor de kool.

“De kool, terug van weggeweest”
door Monique Dubbelman.

Kool is cool

Ik ben het voor een deel wel met Liesbeth eens hoor. Zo ergens in mei zet je zo’n plant in de grond. “Rode kool” staat er op het etiket. Vervolgens doe je tot eind november je stinkende best om de rupsen, knolvoet en andere ongein er uit te houden. Water geven, mesten, steunen. En dan heb je 1 rode kool. Die kleiner is en er minder mooi uit ziet dan die je biologisch kan kopen voor 1 euro. Dat lijkt een beetje onzinnig. Zeker wanneer je moesruimte beperkt is.
Waarom ik dan toch op de bres spring voor het soort der kruisbloemigen? Omdat veel kolen wél de moeite waard zijn, en niet alle kolen over één kam geschoren dienen te worden.

Ja Liesbeth, kool is cool!

Want er zijn veel koolsoorten (kruisbloemigen, familie der brassicaceae) die eigenlijk heel snel groeien. Veel oosterse roerbakblaadjes bijvoorbeeld. Staan in no-time boven de grond. Knippen, roerbakken en hoppikee. En vaak komen ze nog een keer terug. Of 2x. Dus daar gaan we weer: knippen, roerbakken en hoppikee.

Voor hen die weinig ruimte hebben, maar wel de smaak van kolen kunnen waarderen hier onder een lijstje van koolsoorten die snel groeien, lekker smaken en al vroeg en gemakkelijk op te kweken zijn:

– raapstelen
– mizuna
– bladmosterd
– mibuna
– rucola
– radijsjes (ja, ook dát is een kruisbloemige!)
– koolrabi
– meiraapjes
– palmkool
– pak choi

En anders: er zijn heel veel koolsoorten die je als spruitgroenten kunt laten kiemen. Lekker op brood, in de sla… en in 5 dagen klaar! Moet ik ook nog melden dat kolen rijk zijn aan vitamine C en calcium? Neh… dat klinkt weer zo…

Ik heb gesproken.

[polldaddy poll=5066610]

3 reacties

  1. Ooooooooh, rucola, mizuna, ja zo kan ik het ook. Designerkool. Luxekool. Kool voor ladies who lunch.
    Waar ík het natuurlijk over had is boerenkool, en groene kool, en spitskool. Lekker roerbakken met kerrie? Een ouderwets Hollandsch stamppotje? Ik geef de beker even door.
    Was ik bloemkool nog vergeten? Beh.

    Maar je hebt wel gelijk hoor….

    Moest jij vandaag trouwens geen zonnebloemen planten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *