Jetzt geht’s loss!

Is het jullie opgevallen? Ineens ruikt het anders. Het is warmer… en het begint te kriebelen. En niet alleen bij mij. Ik heb zo’n vermoeden dat het tuinseizoen is losgebarsten, driewerf hoera!

Ik merk ook na een paar maanden winterslaap dat ik er weer zin in krijg, dus ben de afgelopen tijd druk bezig geweest:

– mijn tuinschuurtje is opgeruimd
– alle dode plantenresten in de borders voor de winkel zijn afgeknipt en versnipperd op de composthoop
– het nieuwe aardappelveldje is gespit, geschoond van archeologische vondsten (zoals elektra, bakstenen, drankflessen, jodenkoek-deksels) en bemest
– de eerste doperwten, tuinbonen en lathyrus zijn in de kas voorgezaaid
– er zijn wat wilgen en een vuurdoorn geplant in het toekomstige vogelbosje
– er is een nieuw stuk knollenveld afgedekt met landbouwplastic -> dat wordt volgend jaar ook moestuin
– het cirkeltuintje (zie plattegrond) is voor een deel gesnoeid (klimop, klimroos, kamperfoelie en hop) en 1 van de borders daar is geschoond (brandnetels en zevenblad verwijderd)
– vandaag heb ik tomaten gezaaid (Marmande, Japanese Early, Z├╝ckertraube en Minibel)

Collage tuin in maart 2011

En komende week ga ik de aardbeien uitplanten op hun nieuwe plek en wat tunneltjes zetten, want ik wens dit jaar een overvloedige oogst. Dus slakken, wees gewaarschuwd: ik ben op oorlogspad. De aardbeien zijn dit jaar van mij!

Het wordt een mooi tuinjaar… let op mijn woorden!

6 reacties

 1. Gisteren rook het echt naar de lente. die geur die je zomers ook ruikt als er onweer is geweest. De grond wordt weer actief! Ik heb wel een vraag. Zevenblad verwijderd? Hoedoejeda?

  1. Vorken, vorken en nog eens uitvorken. Alle wortels handmatig verwijderen. Je kunt ook de plant uitputten door continue het jonge groen te plukken, dan breidt het Zevenblad zich in ieder geval niet verder uit (en je kunt het eten, lekker als sla en gestoofd bijv. in hartige taart!).

 2. of afdekken, minstens een half jaar gedurende het groeiseizoen met bijvoorbeeld karton van de fietsenwinkel (lekker groot). Op die manier heb ik het kweek uit mijn tuin gekregen, bij de randen moest ik toen nog goed vorken idd en heb ik minutieus alle wortelstukjes verwijderd, geen sprietje kweek meer gezien daarna en het was een kweekkwekerij toen ik de tuin kreeg!

  PS hoe wil je dat gaan doen, voorkomen dat de slakken de aardbeien verorberen voordat jij dat doet? Slakken is bij mij ook ’t grootste probleem, daarom zaai ik ook ’t liefst alles voor…

  1. Hoi Iris,

   Ja dat heb ik in het verleden wel gedaan hoor, en ik dek nu ook eerst delen ook af met plastic of karton. Daarna alle wortels uitvorken. Dat is de methode die mij het beste bevalt.
   Wat betreft die slakken: nou ja ze zijn gewaarschuwd, zou dat niet genoeg zijn? ­čśë Daarnaast ben ik van plan nog een grote neonpijl neer te zetten om de merels en lijsters te lokken. Ik hoop ook dat de kippen en egels hun steentje bijdragen in de strijd tegen de slakken.
   Voor de rest wordt het met de hand wegvangen en stro eronder…

   1. ik had de slakken van de week nog gewaarschuwd, want tuinbonen en erwten geplant en ’t lijkt te werken tot nu toe, alleen was ik vergeten de kauwen ook te waarschuwen en daar trok er toch 1 zo voor mijn neus in 1 ruk een tuinboonplantje van toch zeker 12 cm zo eruit:-(
    Neonpijl? Kauwen trappen bijna nergens in, die zijn te slim.
    Enneuh egels die zijn ook dol op aardbeien. Ik heb mijn hoop vooral op de padden en kikkers gemunt, die zijn er weliswaar in grote getale, maar de slakken blijven in de meerderheid op die natte klei grond:-(

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *