It’s choppingtime!

Aster Hadden we er in Nederland maar zo’n mooi woord voor: Chelsea Chop. Klinkt als iets Franse Revolutie achtigs (met dank aan Luc ter Beek), of een Chinees-engels fusion gerecht. Maar niets van dat alles. De Chelsea Chop heeft met planten te maken.

Eind mei heb je in Engeland, Londen de Chelsea Flowershow. Voor wie dit niet kent: een toonaangevend tuinevenement waar je de nieuwste tuintrends kunt verwachten. Er worden ook showtuinen gemaakt, en dat is een serieuze aangelegenheid. De voorbereidingen voor zo’n showtuin duren vaak wel driekwart jaar. Er vallen medailles te winnen en eretitels zoals best in show.

Dan het chop gedeelte, want daar gaat het eigenlijk om. Vaste planten, zoals bijvoorbeeld asters en floxen, hebben de neiging nogal stakerig te worden en dan om te vallen. Bovendien is het zo dat een groot deel van deze planten op hun mooist zijn… tijdens je vakantie.

De chelsea chop biedt de oplossing! Wat doe je dan? Je topt de helft van de stengels van je vaste planten. Dit houdt in dat je de bovenste 1/3 van de plant er af knipt of uit knijpt. Wat gebeurt er dan? De plant gaat zich vertakken, waardoor hij bossiger wordt, en minder snel de neiging heeft om om te vallen. Ook gaat de plant op deze stengels later bloeien, waarmee je de bloei dus verlengt. Ik kan alleen maar zeggen: win-win situatie.

Wanneer doe je dit toppen dan? Juist… eind mei, tijdens Chelsea! Helaas zijn dit jaar alle planten wat later gaan groeien door het koude voorjaar, dus ik zou nog even een weekje wachten. Kan ik ondertussen ook nog even nadenken over een Nederlands equivalent voor de Chelsea Chop. Denken jullie met me mee?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *