Ik haat helleborus

Dat komt niet uit de lucht vallen hoor, dat duurt al een tijdje. Maar gisteren kwam het gevoel ineens weer boven. Zo’n plant waar ik gewoon echt niks mee kan, en waar in mijn optiek veel te veel ophef over wordt gemaakt.

Januari, dat is echt zo’n maand dat je al begint te hunkeren naar voorjaar. Een aantal tuinplanten bloeit al: toverhazelaar, winterbloeiende viburnums, de eerste sneeuwklokjes… en helleborus.
Fijn zou je zeggen, die voorjaarsbodes. Maar in mijn geval gaat dat voor helleborus niet op, want ik vind niet dat die plant doet wat ie belooft.

Het kwam eigenlijk weer boven door dit oproepje van De Groene Vinger op twitter. Ik kon niet meteen een plant verzinnen waar ik een hartgrondige hekel aan heb. Tot ik naar buiten liep en dit aan trof:

Jullie moeten toch met me eens zijn dat dit er niet echt aantrekkelijk uit ziet. Een zooitje halfgaar blad, met in het midden, tegen de bodem aangeplakt, wat bloemen in wording. En zo ziet het er al bijna de hele maand uit. Je zou zeggen dat als die bloemen dan eenmaal uitkomen, het allemaal goed gaat komen. Maar niets is minder waar.
De bloemen zijn wel mooi hoor, kijk maar eens op onderstaande foto’s die mij via twitter werden toegestuurd door @aalbeek en @judyalkema:
Maar  mijn probleem met helleborus is dat je ze niet ziet. Om de bloem te kunnen bewonderen moet je in de meeste gevallen op je rug op de natte koude voorjaarsgrond gaan liggen. En dat is nou juist waar ik in deze tijd van het jaar niet zo’n trek in heb.  De bloemen staan namelijk op steeltjes van ca. 20 cm en wijzen vervolgens nog eens naar beneden ook.  De foto van @judyalkema bewijst nog het meest waarom het een rotplant is: je moet de bloemen afknippen om ze goed te kunnen bekijken. Dus binnen in een vaasje komen ze goed tot hun recht.

Overigens respecteer ik het feit dat andere mensen er wel van houden hoor, dus daarom doe ik niet lullig: voor de liefhebbers hier een overzicht van de helleborusdagen die de komende tijd georganiseerd worden (en vullen jullie de poll nog even in?):

Kwekerij Bastin Aalbeek: 26 en 27 februari
Het Houten Huis Zaltbommel
: meer dan 100 soorten, 2, 3, 4, 5 en 9, 10, 11, 12 maart
De Kleine Plantage Eenrum: 12 en 13 maart
Kwekerij De Morgen Obdam: 11, 12 en 13 maart

[polldaddy poll=4476719]

10 reacties

 1. Ha Monique,

  die bloem is niet afgeknipt hoor! foei, zonde! ik heb wel het hoofdje even opgetild voor de foto. Toegegeven, ze bloeien naar beneden. Maar ik vind ze zo mooi dat ik graag de moeite neem om te bukken en hun hoofdjes op te tillen. Ze zijn wel wat kieskeurig in de bodem… misschien is dat het probleem? De Morgen in Obdam levert er zakjes mergel bij. geeft langdurig kalk af. Een van mijn soorten bloeide al in oktober, die was de kluts even kwijt.

  succes ermee!
  Groet
  Judy

 2. Niet zo lelijk over mijn lievelingsplant. Die vieze bladeren moet je gewoon even afknippen. Dan eerst prachtige bloemen en daarna de hele zomer een mooie toef groen.

 3. Nou nou….

  Helleborus blijft toch een van mijn beste vrienden.

  Het blad van Helleborus x orientalis moet in de winter afgeknipt worden. Daardoor worden de bloemen zichtbaar en krijgt de aantasting ‘blackspot’ geen kans. Persoonlijk vind ik het wel iets hebben dat de bloem je niet aangaapt, ik heb geen moeite met bukken voor de volle glorie. Maar er wordt ook al jaren volop veredeld op bloemen die rechtop staan.

  Dat Helleborus een schaduwplant is is een misvatting. Ze verdragen wel schaduw, maar staan liefst droog, zonnig en kalkrijk.

 4. Bij mij wil die ook nooit niet. Ik moet ‘m niet meer. Maar het schijnt dat ze niet van natte voetjes houden… Alleen heb ik tot nog toe een tuintje op ’t noorden met hele slechte drainage, dus.. weg met de helleborus hier! 🙂

 5. Hahaha!! Ik HAAT de witte Helleborus, en HOUD van de donker rode/paarse, hoe je het nou moet noemen. Ben al 2 maanden aan het zoeken (op markten en tuincentra bij mij in de buurt) voor de rode variant, zonder success.
  Mijn schoonmoeder had de rode in een bloembak, op een tuintafeltje tijdens het bloeien, achter de raam. Slim!
  En een hoevenier vriend van me zei inderdaad dat je ongeveer de helft van het blad weg moet knippen om de bloemen meer groeiruimte te geven.
  Heerlijke, pittige blog!
  x,Nina

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *