Het grote oogsten

Het is een mooie, warme, maar ook droge zomer. Het Grote Oogsten is al even aan de gang. Elk jaar weer haal ik meer van mijn moestuin, weet ik beter te combineren en de continuïteit er in te houden. Ik oogstte al 17 kg piepers (Frieslanders) van het aardappelveldje (voormalige overwoekerde border), 1,5 kg wortelen, een paar kilo aardbeien, sjalotten, 15 mooie, grote knoflookbollen, 2 stronkjes broccoli, doperwten, tuinbonen, rode bieten, rucola, raapstelen,spinazie,  courgettes, rabarber… wow dat is al heel wat als ik het zo schrijft! En dan heb ik nog niet eens de eindeloze hoeveelheden sla en verse kruiden genoemd.

And there’s more to come! De tomaten worden langzaam rood, evenals de rode pepertjes en paprika’s. De mais groeit als kool (ha!), evenals de pompoenen . De pastinaken, kolen en spruiten bereiden zich voor op de winter. Er komt nog prei, verschillende soorten droogbonen en sperziebonen, aardperen, andijvie, snijbiet en een volgende ronde spinazie (invriezen voor de winter!) aan. En ook het grootste deel van de aardappelen (Raja, een bewaar en hele lekkere frietaardappel) moet nog gerooid worden.  En ondertussen blijf ik plukken: sla, sla, verse sla!
Moet ik nog toelichten dat ik zielsgelukkig ben met mijn moestuin? Volgend jaar wordt ie nog groter!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *