Fijne teentjes: knoflook oogsten

knoflook oogstenHet is een beetje drukkies in de tuin, dus weinig tijd om even te noteren wat er allemaal gaande is. Deze week staat in het kader van hysterisch grasmaaien. Na een week vakantie, een week geen tijd en veel regen en warmte is het gras inmiddels een boel kontjes hoog, er is geen doorkomen aan. Dus in delen doe ik deze week aan hysterisch grasmaaien. Muziekje erbij (Kurt Vile kan ik aanbevelen, evenals the Beatles of dEUS ;-)) en gaan. Gratis body workout, tada.

Nu is grasmaaien niet mijn hobby, dus maakte de afgelopen jaren vele vierkante meters gras plaats voor aarde. In die aarde ging afgelopen oktober de knoflook: maar liefst 75 tenen. En nu is de tijd gekomen van het Grote Oogsten. De eerste 15 bollen hangen te drogen, en er zijn ook al een paar verse bollen achter de kiezen gegaan (weten jullie wel hoe lekker dat is, verse knoflook?)

Ik ben wat voorzichtig dit jaar met de oogst. Vorig jaar is mijn gehele knoflookoogst namelijk gaan rotten en had ik nada-niente-niks. Dus nu maar in delen. En kijken in welk stadium de bolletjes het beste drogen. In de Velt-bijbel (handboek Ecologisch tuinieren) las ik dat als het blad nog bloedt bij het afsnijden, je te vroeg hebt geoogst.

Dus dit jaar ga ik mijn 75 bollen met tussenpozen oogsten en drogen. Eens kijken wat dat voor resultaat oplevert.

Je kunt hier trouwens (in grote lijnen, want ik ben heel wat vergeten te noteren…) zien wat ik dit jaar al geoogst heb.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *