Een (moes)tuin in 30 minuten

Ik kan mezelf nogal eens verliezen in het tuinieren. Dat ik niet meer weet wat ik eerst moet doen. Of dat ik iets doe, maar vervolgens iets anders in de tuin tegen kom en totaal afdwaal van m’n oorspronkelijke klusje. Ik heb daar niet heel veel moeite mee, maar af en toe, als ik echt dingen gedaan wil hebben, pas ik het 30-minuten-systeem toe.

Hoe werkt dat dan?
Eigenlijk heel simpel. Je verdeelt de tuinklussen die je te doen hebt in blokken van een half uur. Of voor nog meer variatie, in blokjes van 10 minuten. Om zo efficiënt mogelijk te werken, moet je dus wel van te voren bedenken wat je in dat half uur wilt gaan doen, zodat je bij aankomst in je tuin meteen kunt starten.

Een voorbeeld, vanmorgen heb ik

– 10 minuten berenklauwen verwijderd
– 10 minuten gras weggeknipt rond een van mijn verhoogde bedden
– 10 minuten gezaaid: gemengde sla, dille en koriander

Het leukste klusje heb ik  natuurlijk voor het laatst bewaard! Ik sta er zelf soms versteld van hoeveel je eigenlijk in een half uurtje kunt doen. Om niet op de klok te hoeven kijken, zet ik mijn timer op m’n mobiele telefoon, en zodra die is gegaan stop ik acuut en ga ik op naar het volgende klusje. Is het niet af? Morgen weer een dag! Zo worden zware klussen als bijvoorbeeld spitten ook over meerdere dagen verdeeld, waardoor het werk niet saai wordt en je rug ook niet te zwaar wordt belast.

Wat je wel moet kunnen is, accepteren dat een klus niet altijd ‘af’ is.

Natuurlijk heb ik dit wiel niet zelf uitgevonden. Een aantal jaar geleden kwam ik het boekje ’the half hour allotment’ tegen van Lia Leendertz. In dit boekje beschrijft zij de de methode van Will Sibley, een kweker en volkstuinier. Maar ook iemand met een fulltime baan die veel van huis was. Hij zocht naar een methode om toch een goed georganiseerde volkstuin te hebben, ondanks zijn beperkte tijd. Het idee ontstond om de tuin te kunnen onderhouden in een half uur per dag, 2,5 uur per week.

The half hour allotment

Het lukt mij niet om dit week in week uit vast te houden, zo steek ik helaas niet in elkaar. Maar op dagen dat ik echt productief wil zijn, maak ik ’s morgens een lijstje met ‘halfuurtjes’. Zojuist heb ik deze blog in een half uurtje geschreven. Op naar de volgende klus!

Meer weten over het boek?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *