De sleutel: aan de slag!

Op zaterdag 2 mei kreeg ik de heksleutel van het complex waar mijn nieuwe tuin ligt. Iets later dan gepland: de erfgenamen van de vorige eigenaar hadden toch besloten alles van de tuin weg te halen. Dus geen bessenstruiken, geen rabarber. Ik start dus met een ‘maagdelijk’ schoon stuk. Hoewel schoon: er staat toch heel wat kweekgras, haagwinde, paardebloemen en ander onkruid waar ik niet per se op zit te wachten. De vorige eigenaar heeft in de afgelopen 22 jaar ook nauwelijks aan grondverbetering gedaan. Er zit dus niets anders op dan de bovenste laag los te maken en er compost door heen te werken.

Ik heb een voorlopige indeling gemaakt, waarbij ik toch gelijk wisselteelt ga toepassen. Het lijkt er dus op of we random stukken aan het omwerken zijn, maar ik probeer gelijk van alle soorten teelten (aardappels, vlinderbloemigen, kruisbloemigen, vruchtgewassen, ui/wortelgewas en bladgroenten) een bedje te beplanten. En hopelijk ook wat bloemen….

Nou ja, elke dag een half uurtje werken levert al een aardig resultaat op. Het heeft van de week ook flink geregend, dus de grond is niet meer zo heel hard.

Inmiddels zitten de aardappels in de grond, evenals de uien. Ook heb ik een rijtje wortelen gezaaid, pompoenen, wat koriander, romaine sla, rucola, radijzen en een mix van Aziatische bladgroenten.
Toen ik hoorde dat ik deze tuin kreeg, ben ik gelijk als een gek gaan voorzaaien. Vandaag heb ik de plantjes, die ik afgelopen dinsdag heb opgepot, buiten gezet. Ze kunnen dan wennen aan de buitentemperatuur.

Het wordt ‘s nachts geloof ik ook niet meer zo koud, dus ik waag het er maar op om ze ook ‘s nachts buiten te laten. De sla ziet er wel een beetje sneu uit, die mag eerst nog wel wat aansterken voordat ik ze voorschotel aan de slakken, die, ook op deze tuin, ongetwijfeld in groten getale en met opengesperde bekjes op mijn tere plantenbaby’s liggen te wachten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *