De ideale, maar misschien wat vreemde zaaiplek

Rek met zaden in toiletruimte “Start met voorzaaien op een lichte, vorstvrije locatie en vermijd direct zonlicht”. Dat is zo’n kreet die je veel leest in de tuinboeken. Maar die plekken liggen niet voor het oprapen, in ieder geval bij mij in huis niet. Ik heb een woonkamer op het Noorden, donker dus. En bovendien in de ruimtes waar een beetje licht binnen valt geen CV, dus grote temperatuurschommelingen. Ook al niet ideaal voor jonge plantjes. Om over de terreur van 5 katten maar te zwijgen.
Dus wat nu? Want begin februari begint het meestal toch wel flink te kriebelen, en wil ik toch echt wel gaan zaaien.
Dit jaar zag ik letterlijk het licht. Toen ik een paar weken geleden op de wc zat (excusez-le-mot) kreeg ik ineens een ingeving: wat een lichte, vorstvrije plek was dit! Even een toelichting: wij hebben een vrij ruim toilet, met een rechtstreekse deur naar buiten, dat ’s zomers gebruikt wordt als toilet voor de theetuin.
We hebben een rek uit de heel erg niet-vorstvrije kas naar het toilet verplaatst, en daar staan nu gezellig wat bakjes met zaden te kiemen. Zaken als ‘afharden’ en zo worden ook makkelijker: Gewoon straks die deur even op een kier, en dan steeds wat verder en langer open.
Voordeel is ook nog dat ik dan naast de plantjes observeren ook nog naar de buurman kan zwaaien terwijl ik op het toilet zit. Ik zeg: win-win situatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *