De geboorte van mijn nieuwe compostbakken

Er stonden nog wat zaken open op mijn wensenlijst voor dit jaar. Onder andere uitbreiding van de kippenkolonie.  Dat leek niet meer te gaan gebeuren, totdat een dorpsgenote meldde dat ze maar liefst 30 nieuwe kippen erbij had (don’t ask) en of ik er een paar wilde. Dus nu hebben we ‘de 3 gezusters’ erbij. Leuke ukkepukke krielen die waarschijnlijk volgend voorjaar hun eerste ei gaan uitpoepen.

En de compostbakken. Die stonden echt op instorten en waren inmiddels zover overwoekerd dat ik er ook nauwelijks nog wat bij kon gooien. Maar tadaaaaaa!

Nieuwe compostbakken

Mijn maagdelijk nieuwe bakken. Vorige week vakkundig en met liefde in elkaar getimmerd door Arjan en mijn vader. De bakken zijn gemaakt van gebruikte pallets die ongeveer allemaal dezelfde grootte hebben. Ik heb gezocht naar kant-en-klare compostsystemen, maar eigenlijk voldeed niets aan mijn eisen. Daarnaast vind ik de kant-en-klaar systemen vaak behoorlijk aan de prijs voor een paar houten planken, want meer is het niet.

Zelf compostbakken maken
Ik denk dat het maken van deze bakken totaal een uurtje heeft gekost, plus een half uur pallets vergelijken en verzamelen. Wat het fijne van pallethout is, is dat het meestal onbehandeld is en vrij dik. Het kan dus een paar jaar meegaan en hoeft je niks te kosten. Ga op een industrieterrein bij wat bedrijven langs en vraag of je hun oude pallets mag hebben. Meestal hebben ze meer dan voldoende over.
Je kunt ook nieuwe of gebruikte steigerplanken gebruiken. Zorg dan voor stevige hoekpalen en schroef de planken met ca. 1,5-2 cm tussenruimte tegen de palen.

Een aantal zaken waar je om moet denken:
– Elke bak moet minimaal 1 kuub zijn (dus 1x1x1 meter) voor een optimaal composteringsproces.
– Zorg dat je de voorkant dicht hebt, zodat het groenafval niet uit de bak kan vallen. Voor het leeghalen van de bak is het echter wel prettig als de voorkant gemakkelijk verwijderd kan worden. Je kunt hiervoor ook een pallet nemen, die je bijvoorbeeld met haken vastzet.
– Het duurt ca. een half tot driekwart jaar voordat alles voldoende gecomposteerd is. Tussentijds overscheppen van de ene naar de andere bak versnelt het proces. Hoe kleiner het te composteren materiaal is, hoe beter. Dit versnelt het proces ook aanzienlijk.
– Wissel voldoende af qua inhoud van de compostbak
– Compostversnellers zijn Grote Onzin!

Weinig ruimte? Neem een wormenbak
Ik besef dat niet iedereen voldoende ruimte heeft voor 3 kubieke meter compostbak. Een andere optie is dan bijvoorbeeld een wormenbak. Over composteren met wormen heb ik al eerder wat verteld in mijn interview met Radio 1.
Op deze site binnenkort meer over composteren: wat gaat er in een composthoop en hoe werkt dat composteren met wormen precies?

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *