Let’s play cricket!

20120409-152113.jpgIk kreeg van moestuinvriendin MdG vorig najaar haar laatste cricketball-pompoen. We aten deze bij haar als voorgerechtje, gevuld met wat tomaten/pepermengsel, gegrild in de oven. Geserveerd met Rucola en een geitenkaasje En dat maakte indruk. Ik at deze laatste op 3 december toen ik ruim een maand uit het ziekenhuis was. Helaas was het vruchtvlees van dit kleine pompoentje al wat ingedroogd en smaakte hij daardoor minder spectaculair dan die we in september buiten bij MdG aten. Maar toch.

Ik heb de zaden bewaard en hoop dit jaar een enorme berg van deze kleine pompoentjes te oogsten. Daarnaast ga ik ook de biologische variant van deze zaden opkweken: Zapallito

En dan ga ik er het volgende recept mee maken, gebaseerd op een recept afkomstig uit HOME MADE van Yvette van Boven gecombineerd met een recept uit Jamie Oliver’s At Home

Cricketball-pompoentjes uit de oven
(voor 4 personen)

Ingrediënten

 • 4 cricketballpompoentjes
 • 1 tl gedroogde oregano
 • 1-2 gedroogde chilipepertjes, gehakt
 • snufje kaneel
 • 8 zongedroogde tomaatjes in olie
 • zeezout en versgemalen zwarte peper
 • een flinke hand verse rucola
 • extra vierge olijfolie
 • 250 gram kruimelige geitenkaas of feta

Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de deksels van de pompoentjes en haal de pitten eruit (bewaar ze eventueel om opnieuw te kunnen zaaien).
Vermaal de kruiden en specerijen in een vijzel tot poeder. Giet de zongedroogde tomaatjes af en vang de olie op.
Besprenkel de binnenkant van de pompoentjes met de olie en gebruik eventueel je vingers om de binnenkant van de pompoen goed met de olie in te smeren. (Een kwastje mag ook natuurlijk maar met je vinger is leuker ;o))

Bestrooi de binnenkant van de pompoenen met wat zout en peper, gevolgd door  het kruidenmengsel. Snij de zongedroogde tomaatjes klein en verdeel deze over de pompoenen. Meng de inhoud van de pompoenen voorzichtig met een lepeltje en plaats ze in een vuurvaste ovenschaal. Plaats de deksels van de pompoenen terug en rooster ze ca. 45 minuten – 1 uur, totdat het vruchtvlees binnenin zacht is.

Neem de pompoenen uit de oven. Zet vier borden klaar en plaats op elk bord één pompoen. Snijd de geitenkaas in vier stukken en leg op elk bord een stukje kaas. Voeg vervolgens nog wat rucola vermengd met olijfolie en citroensap toe en serveer als voorgerecht.

2 reacties

 1. Dit zijn pompoenen in z’n vrij i.p.v tomaten in de derde versnelling zoals de titel doet vermoeden. Hier gaan we van smullen . . . . . .
  Het zakje is leuk, waar vandaan? MdG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *